Saturday, January 29, 2011

Berita Penculikan Oleh Myvi Putih Sebenarnya Berita Palsu?

Gambar Hiasan

Perhatian: Sila sebarkan sekiranya ternampak Myvi Putih No. Plat: WUS 948 yang dipercayai dipandu oleh seorang lelaki berambut panjang atau wanita bertudung, sila hubungi En. Rashid 0196267828.

Suspek telah melarikan seorang bayi berusi setahun yang ada didalam kereta ketika pemilik kereta menghantar anak ke nursery baru sebentar tadi di area Puchong. Keprihatinan anda amat dihargai. Sila sebarkan.

Rasanya, hari ni kecoh dengan berita penculikan ni.
Bukan saja di Facebook dan Twitter, malah ada jugak yang dapat SMS tentang berita penculikan ni.
Cuak jugak..yela, kan sekarang ni pun banyak kes-kes peculikan kanak2 yang berlaku.
Ditambah lagi dengan maklumat yang diberi pun cukup menyakinkan.

Terbaru, PDRM telah mengesahkan sendiri bahawa berita penculikan ini sebenarnya PALSU.

KUALA LUMPUR, 28 Jan (Bernama)-- Polis Diraja Malaysia (PDRM) berkata dakwaan berlakunya satu kes penculikan kanak-kanak di Puchong dekat sini yang disebarkan melalui internet dan khidmat pesanan ringkas (SMS) hari ini adalah palsu.

Sumber: Bernama

Adeh...tak tau la apa motif orang yang sebarkan berita palsu ni.
Ingat benda macam ni boleh dibuat main-main ke?
Memanglah rakyat Malaysia sumernya prihatin.
Tapi, jangan sampai bila jadi kes macam ni yang betul2, dah takde orang pulak yang nak sebarkan maklumat ni.
Sebab takut sebar berita palsu lagi.

Apa2pun, kes macam ni bolehlah dijadikan sebagai peringatan kepada ibubapa supaya kebih berhati-hati dalam mengawasi anak2 mereka.
Risau pulak kalau benda macam ni terjadi kepada keluarga kita sendiri.
Yela, budak2..mana diorang taw apa2.
Baik coklat pun dah boleh buat diorang cair untuk ikut orang yang tak dikenali.
Ni belum bagi lagi burger McD...haha

Berselera sungguh adik bongsu aku makan McD


Doakan supaya ahli keluarga kita sentiasa selamat daripada anasir2 jahat ni.
Aminnn...


p/s: Kalau no. plate kereta Myvi putih tu betul2 wujud, kesian tuan empunya kereta hari ni kan?
Tak pasal2 kena suspek kereta penculik...

43 comments!:

Puteri Iqa Izyan said... BALAS

tau xpe. dah agak dah..
huh!

pak long said... BALAS

salam..
betul kan..dulu x der cam ni...main la ko sampai petang....tapi kalau balik lambat atau malam pakai kena libas ngan ayah la..

faiz said... BALAS

kalau no plat tu memang wujud tak pasal-pasal owner dia kena =.=

♥nyeto89♥ said... BALAS

betul ke ni?

~kuyam~ said... BALAS

uishhh..boleh pulak berita palsu...mcm2 dunia skrg

Apis said... BALAS

lol lol lol! seyes aku ingat betol. @#$%#%##%$ org yg create benda nih. huhuhu...

n@iem88 said... BALAS

tapi rasenyer klu berita nie kuar
ibubapa akan "maner anak aku sekarang?"
ader baeknyer kan

AjeyyKhalid said... BALAS

fuyyyh !
kecoh satu Malaysiaa ~ :D

bidadariMu said... BALAS

wahhh, menakutkannnn
mcm mane laa boleh jadi gempak sgt ea cite niee...

Lil0 ChIp$ said... BALAS

mahu share di fb...leh? =)

Syafiq Rosli said... BALAS

huhu..bahaya lah sekarang ni..

Mohd Firdaus said... BALAS

spatutnya cerita cmni x boleh dbwt maen2..klo btl2 jd lain hari org ssh nk prcaya dh...apa daa~


New Entry: Blogger Kena Bang Bang Boom ! hahaha..
Yamaha RXZ 2011

muhammad iqbal hakimi bin tahir said... BALAS

benda serius macam ni pun nak buat main2..huhu

SweetyMui2 said... BALAS

hari tu ada tengok gak kat fb sae entah pasal benda nih..palsu la pulak..adehhh.benda camtu pun nak men tipu2.dari manala source nya kan.. =_=

mknace unlimited said... BALAS

:) :) :)
sapa la yang suka buat cerita bengong cenggini
tindakan pdrm yang pantas tepat
terbaeekkk!!!!

singgah dari mknace unlimited

faradeeba rosnan said... BALAS

jadah nak main tipu2?
klakar beol la.
tkde keje agknye.
ish3

Azah Rahaman said... BALAS

haaaa tau takpa, iskiskisk

Admiral Hafiz said... BALAS

@Puteri Iqa Izyan hehe
mmg taw eh yg ni palsu?

Admiral Hafiz said... BALAS

@pak long berbeza sungguh dlu ngan skrg

Admiral Hafiz said... BALAS

@faiz kesian
x psl2

Admiral Hafiz said... BALAS

@♥yaya budak suka embun♥ x betul
plsu je ni

Admiral Hafiz said... BALAS

@~kuyam~ benda mcm ni pn diorng nk wat main2

Admiral Hafiz said... BALAS

@Apis haha
sbr jela

Admiral Hafiz said... BALAS

@n@iem88 betul 2
at least leh sedarkn lagi ibubapa yg lalai ttg keselamatan anak2

Admiral Hafiz said... BALAS

@Ajeyy Khalid ahaha
abes sumer nk update psl kes culik ni

Admiral Hafiz said... BALAS

@hani raihan biasela
masyarakat malaysia kan mmg prihatin

Admiral Hafiz said... BALAS

@Lil0 ChIp$ sila2

Admiral Hafiz said... BALAS

@Syafiq Rosli cuak je kan

Admiral Hafiz said... BALAS

@~ch@wi~ aku pn pelik la
xtaw apa motif diorng wat mcm ni

Admiral Hafiz said... BALAS

@iqbalhakimi pelik dgn manusia zaman skrg

Admiral Hafiz said... BALAS

@SweetyMui2 confirm ramai yg caye kan

Admiral Hafiz said... BALAS

@Mknace haha
nk wat mcm mana
mmg tersebar 1 malaysia dah

Admiral Hafiz said... BALAS

@faradeeba ntah
pelik2 je diorang

Admiral Hafiz said... BALAS

@Azza Firza sabar jela

Unknown said... BALAS

tu yg maleh nak caya sms yg macam tu...

Kik0 ♥ QiLaH said... BALAS

sosial networking skang ni bahaya jugak.
cepat jer brita tersebar..huhu

Nizam said... BALAS

mungkin diorang ni dah takde keje lain kot. Ingat semua benda main-main jer, tak tahu kesannya pada semua...

Admiral Hafiz said... BALAS

@Yastro taw xper

Admiral Hafiz said... BALAS

@NuR 'aQiLaH ada +ve dan -ve nye

Admiral Hafiz said... BALAS

@Nizam diorg xtaw lak yg rakyat msia ni sumernya prihatin

Zasillah Ariffin said... BALAS

MACAM MACAM!

De' Nurul said... BALAS

i tengok kat fb then tanya dari mana sumber dia. tak berjawab pun. so malas nak layan. kang tak pasal2 amik saham sekali sebarkan benda palsu.

Admiral Hafiz said... BALAS

@The Nurul 2 la
lenkali kne selidik betul2